GODA RÅD OM MASKINDISK OCH SKÖTSEL

AV GLASPRODUKTER

 

Vattnets hårdhet

Vattnets kvalitet, i synnerhet hårdhetsgraden, spelar en stor roll vid disk i diskmaskin. Mycket mjukt vatten kan medföra glassjuka, även kallat glaspest (deformationer i glasets yta), medan mycket hårt vatten kan ge avlagringar på glasets yta. Vi rekommenderar att man undersöker vattnets kvalitet och ställer in maskinen utifrån förhållandena.

Disktemperatur

Den perfekta temperaturen för maskindisk av glasprodukter är max 55 °C. Om temperaturen är för hög glassjuka uppstå.

Diskmaskinssalt och sköljmedel

Diskmaskinssalt och sköljmedel ska användas i korrekta mängder och anpassas till vattnets hårdhet, så att glasprodukterna blir hygieniska och glänsande rena i diskmaskinen.

Maskinprogram/h3>

Vi rekommenderar att man använder maskinens glasprogram för diskning av glas och använder pulver eller gel enligt instruktionerna. Observera att mängden diskmedel ska minskas om diskmaskinen inte är helt full.

Var uppmärksam på att maskinens ”ekoprogram” arbetar med en mindre mängd vatten. Om detta maskinprogram används måste därför doseringen av diskmedel minskas för att undvika risk för glassjuka.

Andra råd om maskindisk

  • Vi rekommenderar att smutsig disk inte sköljs av med vatten utan bara skrapas ren innan den sätts in i diskmaskinen. Annars kan diskmedlet inte reagera med smutsen och det finns risk för att glassjuka uppstår i glasprodukternas yta.
  • Om kalkfläckar eller vattendroppar uppstår på glasprodukternas yta ska mängden sköljmedel ökas.
  • Om glaset får en regnbågsfärgad hinna ska mängden sköljmedel minskas.
  • Oklarheter som en lätt regnbågsfärgad beläggning eller kalkbeläggning försvinner genom att lägga glasprodukterna i ättika över natten.
  • Öppna diskmaskinen när den är klar, så att fuktig luft kan komma ut och glasen torka snabbare. Om glasen står för länge i fukt och värme kan det orsaka glassjuka.
  • Se till att glasen inte slår mot varandra i diskmaskinen, eftersom det då lätt kan uppstå repor i ytan.

Övriga råd om skötsel av glas

  • Ställ inte glasen upp och ner i skåpet. Om det finns fukt kvar från disken kan det bildas en fuktkammare i glasen som ”angriper” glasytan och kan medföra glassjuka.

Se vår glas

Royal Ölglas

48 cl
SEK 834,00

Bouquet Ölglas

53 cl
SEK 834,00

Cabernet Vatten

36 cl
SEK 834,00

Cabernet Korkpropp

6 cm x 6 cm x 6,1 cm
SEK 69,00

Future Vattenglas

Blå och grön, 25 cl
SEK 269,00

Humle Ölglas

48 cl
SEK 249,00

Humle Ölglas

48 cl
SEK 249,00

No. 5 Ölglas

30 cl
SEK 249,00

No. 5 Drinkglas

24 cl
SEK 249,00

No. 5 Drinkglas

33 cl
SEK 249,00

Sidan 1825

Det danska Holmegaard har en lång och stolt tradition, och även till denna dag är några av de bästa konstnärerna i Danmark i samband med Holmegaards glastillverkning.

Hitta butik

Hitta återförsäljare

Flera butiker i Sverige säljer våra produkter. Hitta en nära dig.

VI ANVÄNDER COOKIES X