Föregångare i 185 år

Historien bakom Holmegaard

Grevinde danner - Holmegaard

Historien om Holmegaard glasbruk startade 1825, då greve Christian Danneskiold-Samsøe sökt tillstånd från kungen av Danmark att inrätta ett glasbruk vid Holmegaard Mose. Emellertid dog greven år 1823 utan att få svar på sin ansökan.

Hans änka, grevinnan Henriette Danneskiold-Samsøe fick kort efter makens bortgång tillåtelse från kungen att upprätta ett glasbruk och beslöt sig då för att fullfölja planen.

Glasbruket placerades intill mossen, eftersom man kunde nyttja den torv som fanns på Holmegaard mosse som bränsle för den höga temperatur, som behövdes för glasugnarna.

År 1825 inleddes produktionen på Holmegaards glasbruk. Till en början producerade bruket enbart gröna flaskor, men Henriette utvidgade och moderniserade produktutbudet sedan glasblåsare från Böhmen engagerades. De små glasbruken intill mossen har under 185 år vuxit till en stor koncern. På 1900-talet började samarbetet med glaskonstnärer som började designa och formge Holmegaards glasvaror.

Detta var början till en lång och stolt tradition av samarbete mellan några av Danmarks främsta konstnärer och Holmegaards glasproduktion, som fortsätter ännu idag.

>> Läs mer om Holmegaard Glasbruk (länk till YouTube)

Glas av hög kvalitet

Munblåsta och maskinblåsta glas

Holmegaard tillverkar både munblåsta och maskinblåsta glas enligt de senaste och mest avancerade produktionsmetoderna.

Varje munblåst glas är unikt och tillverkat för hand av glasblåsaren, som omsorgsfullt blåser rätt mängd luft genom det smala röret. Luftbubblor i glaset går därför inte att undvika och är en del av den charm som kännetecknar munblåst glas.

Munblåst glas från Holmegaard känns igen på Svanen-logotypen.

Maskinblåst glas kännetecknas av exakt samma höga kvalitet och elegans som det munblåsta glaset, men är, som namnet antyder, maskintillverkat i specialtillverkade verktyg.

Mundblæst glas, holmegaard 1825

Sidan 1825

Det danska Holmegaard har en lång och stolt tradition, och även till denna dag är några av de bästa konstnärerna i Danmark i samband med Holmegaards glastillverkning.

Hitta butik

Hitta återförsäljare

Flera butiker i Sverige säljer våra produkter. Hitta en nära dig.

VI ANVÄNDER COOKIES X